January 31, 2016

Kickstarta våren i februari!

Hörni, imorgon är det den första februari och dagarna blir bara längre för varje dag. Krukväxterna börjar vakna i slutet av februari och viloperioden är äntligen över. Det är nu som det är bra att vara i god tid med att förbereda och planera inför våren. Det är nu som ny krukväxtjord, näring och krukor skall inhandlas.

Krukväxtjord finns att köpas överallt. Det finns olika jord för olika krukväxter. Jag brukar använda mig av svart blommylla, special ljusmylla, så- och kaktusjord, orkidéjord och tillsätta lecakulor/ lättgrus i krukan och blanda den med myllan.
Kekkila.fi
Plantagen.fi
Växter kräver bra jord för att orka växa i våra förhållanden, därför är det viktigt att köpa det lilla extra åt just dina grönväxter. Kom ihåg växtnäringen eller växtpinnarna eller dylikt nu när växtperioden snart börjar. Det gäller att vara ut i god tid!
Bauhaus.fi
Bauhaus.fi
Krukgrus/lecakulor är något som jag gillar att sätta ett lager i botten av krukan, balkonglådan eller blomlådan, innan jag fyller den med mylla. Lättgruset bildar ett effektivt dräneringslager, som hindrar överlopps fukt från att samlas på krukbotten.
Biolan.fi
Plantagen.fi
Lecakulor är alltså naturligt bränd lera som ger jämna vattenförhållanden, alltså kornen har en ypperlig vattenkapacitet och sköter i princip rotens luftkonditionering, lite som AC i bilen. Dessa korn stöder och skyddar din grönväxt för bl.a. förruttnelse och skadeinsekter.
Biolan.fi
En tumregel för planteringen är om växten är liten och står i en liten kruka skall den planteras om varje år och om det är en större växt allt från en halv meter till flera meter behöver omplanteringen inte ske varje år, utan vartannat år eller vart tredje år. Man kan i och för sig byta jorden ovan och tillsätta fräschare jord på större växter.
Pinterest.com

Till näst kommer jag att ta upp mera ingående om ämnet omplantering och beskärning som en kommande vårsyssla. Tills dess, sköt om dina krukväxter!

January 27, 2016

Gödning och näring: Husmorsknep till dina växter

Jag gillar verkligen billiga, enkla och smarta husmorsknep och tänkte därför att jag kunde dela med mig av några som jag testat och stött på. Jag har inte testat alla dessa knep men många. Det finns ju oändliga knep och tricks som underlättar vardagen för dina krukväxter. Här är några av mina favoriter som du kan testa om du inte redan gjort det.
Sharing is giving without losing


Det lär vara rikligt med näringssämnen i bananskal. Bananskalen innehåller mycket kalium men också fosfor, kalcium och andra spårämnen som är bra för växtjorden. Skapa ett flytande gödselmedel genom bananskal och vatten. Använd under den aktiva tillväxtperioden (slutet av februari-september). Man kan också ta bort kalkfläckar på blad genom att gnugga bananskalets insida på bladen. Vilket gör att bladen börjar glänsa. Det sägs också att bananskal är väldigt bra till rosbuskar. Man kan gräva ner bananskal intill rosbusken vilket kan göra under till rosbusken.


Det sägs att träkol motverkar förruttnelse. T.ex. växter med lång växtperiod kan ha nytta av träkol nerblandat i jorden.

Blanda äggskal och nässlor i vatten och låt det ligga i några dagar. Tydligen en super näringsdrink till dina krukväxter!

Hög kalkhaltig jord motverkar man med att blanda te i vattenkannan. Teblad kan man också sätta direkt i blomkrukan, de sägs ge näring till växten.

Vatten fullt med mineraler får man faktiskt genom att spara vattnet som man kokat grönsaker, potatis och ägg i. Späd ut det med vanligt vatten och vattna. Likaså kan man sparar vattnet som man sköljt jasminriset i och använda det som gödningsmedel till växter.

Krukväxter behöver också järn, och det lättaste sättet att få järn är att köra ner en rostig spik i jorden.
Huvudvärkstabeletter upplösta i vatten lär ge underverk för dina krukväxter.

Och sist men inte minst. Det sägs att kaffesumpen kan sättas direkt i blomkrukan och att detta ger mycket näring till krukväxten. Jag har förstått att kaffesumpen ger mera en bättre jordstruktur än näring eftersom det inte finns så mycket näring i kaffesumpen men man kan alltid testa och bilda sig en egen åsikt om den saken. Pelargoner lär i varje fall älska kaffesump.
Vilka är era favorit krukväxthusmorstips? Dela gärna med er!

January 15, 2016

Tulpanens dag 15.1

Idag är det faktiskt den officiella tulpandagen. Varje år firas tulpanens dag och i Sverige har det gjorts i 20 år i år. Så med god tur kan det delas ut tulpaner på stan idag. Åtminstone i Helsingfors förra året hade kauppapuutarhaliitto ordnat ett evenemang på järnvägstorget där folk kunde binda sin egen tulpanbukett med hjälp av en florist på plats. I år gällde samma sak.

Svenskar är bäst på att köpa tulpaner – cirka 120 miljoner tulpaner köps varje år. I Finland däremot kommer vi på andra plats och Danmark på tredje. I mörka norden är tulpanintresset stort. 
 

Det finns cirka 6 000 olika tulpansorter i världen. Tänk dig det! Och ca 400 sorter odlas i Norden under säsongen, som varar från januari till april.


Här bidrar jag med några tulpantips som underlättar mig att få njuta av dem. Is är hemligheten för att få tuplaner att hålla länge och fina!
  • Köp bara tulpaner som visar ordentlig färg.
  • Ett bra tips är att låta den nyinköpta buketten stå i vatten med papperet eller plasten kvar. Du tar först bort pappret eller plasten när blommorna sugit upp lite vatten.
  • Skär av stjälkarna med en vass kniv, det är inte bra att använda sax till stjälkarna!
  • Vatten då: använd kallt vatten men låt bara en fjärdedel av stjälken stå i blöt. Ifall du sätter för mycket vatten blommar dina tulpaner ut alltför snabbt.
  • Sätt inte tulpanbuketten intill ett fruktfat, därför att frukt utvecklar etylengas som påskyndar åldrandet. Tulpaner tycker heller inte om drag eller stark sol.
  • Lägg en isbit i vattnet när tulpanerna slagit ut så drar de ihop sig igen för att slå ut på nytt, simsalabim de håller längre! Is är hemligheten ska du veta ;) 
  • Om du har möjlighet att ställa dem svalt över natten så gör det. Då får du njuta av dem längre.


20-i-topp bland tulpanfärger (odla.nu)
  1. Monte Carlo, tidig gul 
  2. Abba, tidig röd 
  3. Leen van der Mark, tidig röd/vit 
  4. Purple Prince, tidig lila 
  5. Blenda, tidig rosa 
  6. Negrita, tidig lila 
  7. Purple Flag, sen lila 
  8. Christmas Marvel, tidig rosa 
  9. Princess Irene, sen orange 
  10. Inzell, tidig vit 
  11. White Dream, sen vit 
  12. Carola, tidig rosa 
  13. Passionale, sen lila 
  14. Leo Visser, sen röd/vit 
  15. Yokohama, sen gul 
  16. Barcelona, sen rosa 
  17. Rococo, sen röd 
  18. Ille de France, tidig röd 
  19. Orange Cassini, tidig röd 
  20. Yellow Flight, sen gul
Vilken är din favorit?

January 13, 2016

Januari, en tuff tid för krukväxterna

Personligen har jag aldrig gillat årstiden januari. Det är väl det att ljuset och grönskan känns så långt borta även om vi går mot ljusare tider nu. Januari är alltid en ny början, ett nytt år med nya möjligheter. Jag tycker att januari alltid har varit en väldigt tuff tid för mina krukväxter.

I januari märker jag vilka krukväxter som klarat den mörka tiden. Jag märker hur torr inomhusluften faktiskt är och vilka effekter den ger på krukväxterna. Det vill säga, torkade blad, bruna fläckar på bladen och jorden i krukan verkar matt och livlös, lite kalkrester i jorden brukar förekomma. Och så känns de som om man vill byta jord och plantera om men krukväxterna är ännu inne i sin viloperiod.
Från och med slutet av februari så börjar krukväxterna vakna till och växa och då först kan man börja med omplantering, byta jord och ge näring. 

Så låt oss kämpa med våra växter tills dess, det är bara slutspurten kvar nu. 
Välkommen 2016, låt det bli krukväxtens år! Va nu de betyder ;)


The glory of gardening, hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just the body, but the soul. 
-Alfred Austin