Detta inlägg blev tyvärr lite försenat..men man hinner bra ännu med att plantera om och föröka och dela krukväxterna, faktiskt ända fram till september.
Förökning av krukväxter är egentligen väldigt enkelt bara du vet hur du skall göra. Det är inte alls svårt. Växter som bildar rot- eller sidospår behöver omedelbart planteras om och det checkar du med att lyfta på innerkrukan. Annars leder det till att krukan "sprängs" och rötterna kvävs till slut.
Växter som bildar rot- och sidoskott kan du lätt dela. Det underlättar om du klipper bort döda torra rötter först och delar växten sedan.
Att få flera växter från samma växt
En stickling är en del av en växt som man kan sticka ner i jorden och få den att börja växa och bli en ny krukväxt. Ifall du har en favoritväxt kan du lätta dela den och och ta sticklingar som du planterar ner i jorden.
Detta kallas också för vegetativ förökning.
Hur gör man då?
När du undersöker din krukväxt finns det förtjockningar s.k. små "utbuktningar", det är knoppar som i princip slår ut till blad. Du behöver bara skära bort sticklingen under knoppen. Plantera sedan ner sticklingen i fuktig jord. Det är viktigt att sticklingen får tillräckligt med ljus och att du inte torkar ut eller att du vattna ihjäl sticklingen. Sticklingar gillar värme, så om du har möjlighet ställ den över ett värmeelement.
Man kan också använda sig av miniväxthus eller lägga plast som förhindrar för stor avdunstning, ifall du använder plast, vänd plasten dagligen för att förhidra kraftig kondensbildning.
Däremot sticklingar med hårda stjälkar sätten man alltid i vatten för rotbildning. Inga blad i vattnet! När stjälken fått rötter planterar du ner den i jorden.
Vilka delar kan jag använda?
Det finns bl.a. toppsticklingar, ledsticklingar, stamsticklingar, bladsticklingar, revsticklingar och grodknoppar.
En
toppstickling, är toppen på en växt eller på ett sidoskott. T.ex. Pelargon.
När man pratar om
ledsticklingar menar man klängväxter med rankor, som du delar i 8-10 cm bitar. T.ex. Gullranka, doftranka, ärtor på tråd eller murgröna.
Stamsticklingar däremot är ett "öga", en knopp som växer direkt ut från stammen. T.ex. Fikus, prickblad eller monstera.
Bladsticklingar, ett blad vars skaft sticks direkt ner i jorden och bildar rötter. Detta kan vara t.ex. Begonia eller SaintPaulia. Man kan också föröka genom att sticka en del av bladet ner i jorden så att bladnerverna får kontakt med jorden. Detta kan man göra med bl.a. Bladbegonian, svärmorstungan och kornettblomman.
Det finns också
revsticklingar, det är toppen av de revor, som en del växter skickar ut. T.ex. Ampellilja, kopparblad eller Arons skägg.
Tills sist finns det också
Groddknoppar, småplantor, som bildas i bladkanten eller i bladet på en del växter. T.ex. Livsträd och groddbräken.
Förökning med frön
Vissa frön skall täckas och sättas i mörker medan andra gror utan täcke. Kolla fröpåsen, där finns ofta bra instruktioner! Täck antingen med plast eller med en glasskiva och glöm inte bort dem.
Däremot frön från egna plantor kan överraska eftersom de inte är sortrena. Det är bara att vänta på underbara överraskningar i form av nya favoriter, kanske. Lycka till!
Källa: blomsterlandet.se