Ser man ur ett ekologiskt perspektiv är faktiskt den äkta julgranen mera miljövänlig. En äkta julgran växer på solenergi medan plastgranen tillverkas av fossil energi.
Hur skall man då sköta om granen så den håller ända över jul och nyår?
En nyinköpt gran kan få en temperaturchock om du tar in den direkt i värmen. Därför är det bra att ställa granen svalare före du tar in den i rumsvärmen. Man kan t.ex ställa den ute i farstun/garaget över natten och på så sätt vänja den med varmare temperatur. Om den tinar upp för snabbt har den mycket större risk för att börja barra.
Du har kanske inte tänkt på det att en nyhuggen gran kan bära ett helt ekosystem med massor av småkryp. Därför är det bra att skaka om granen innan du tar in den. Om man är väldigt noggrann kan man duscha den men det är inte nödvändigt.
När du tar in granen, såga då en färsk snittyta precis som du gör med dina snittblommor. Det gör att granen suger upp vatten lättare. Du kan också göra några snitt längst ned runt stammen. Granen behöver massor med vatten, fyll på kallt vatten varje dag! Annars kan det bildas alger och mögel vilket gör att granen suger sämre upp vattnet. Om granen inte får tillräckligt med vatten suger den upp luft som blockerar porerna.
Granar gillar hög luftfuktighet. Det lönar sig att spraya grenarna före du tar in granen.
Placera inte granen nära värmeelement.
Granen avsöndrar etylen och terpener och vilket skadar näraliggande krukväxter. Kolla det tidigare inlägget om krukväxter och snittblommor som inte gillar julgranen här.
Obs! Det finns massor av fiffiga huskurer såsom coca-cola, huvudvärktabletter och sockerbitar i julgransfoten. Din gran kommer ändå inte att hålla hur länge som helst eftersom den är avhuggen. Kort och koncists: Vanligt vatten fungerar precis lika bra.
Och det viktiga: Lämna granen till återvinningen om du inte själv kan återvinna den.
Slutligen, kasta ut granen i tid. Man kan testa torrheten genom att böja ett barr: brister det är granen gammal.
Lycka till med din julgran, äkta eller inte!