November 15, 2015

Viloperiod och vintervård för krukväxter

Det är viktigt att ha extra koll på krukväxterna under viloperioden. Ge dem lite mera omvårdnad och uppmärksamhet. Det är en utmaning att klara av att sköta krukväxter på vintern. Här är fem saker som du ska hålla reda på:

  1. Gödning: Under viloperioden ändrar växtens näringsbehov
  2. Ljus:  Dagarna blir kortare och mörkret lägger sig tidigt. Överlag mår alla krukväxter bra av att placerar så ljust som möjligt, även om ljusbehovet kan variera från växt till växt. 
  3. Luftfuktighet och temperatur: Det fungerar ju som så att när det blir kallare ute vill vi vrida upp värme-elementen vilket i sin tur leder till att luften blir torrare! Nästan alla krukväxter mår bra av lite svalare temperaturer under sin viloperiod.
  4. Bevattning: Växtens vattenbehov sjunker under viloperioden. Ta detta i beaktande då du vattnar!
  5. Ohyra: Ohyra angriper krukväxterna lätt under vintern. Håll extra koll för att finna problemen tidigt.

1. Vintervård behövs även för våra krukväxter. Viloperioden är NU mellan oktober och februari. Gödslingen av krukväxterna avslutas för den mörkaste tiden av året förutom för krukväxter som blommar under vintern (t.ex. cyklamen, azalea och julkaktus). I stället för växtnäring brukar jag ge växterna uppiggande havsalgextrakt som balanserar växternas näringsupptagning och ökar deras livskraft.   

2. Glöm inte bort det viktiga ljuset. Krukväxterna får mindre dagsljus under hösten och vintern. Många av dem kan behöva lite extra belysning för att trivas. Mest ljus ger naturligtvis lampor som kvicksilverlampor, blandljuslampor och metallhalogenlampor som används i offentliga lokaler och i växthus. De två första lamporna ger ifrån sig ett ganska kallt vitt ljus som inte är någon mysbelysning i hemmet utan passar bäst i stora offentliga lokaler. Metallhalogenlampor ger ifrån sig ett mer gul/orange ljus. Jag har använt mig av en megaman plant lamp när jag bodde på ett ställe där växterna fick för lite dagsljus. Dessa kostar en cirkus tio euro och säljs nästan överallt.







3. Luftfuktigheten och temperaturen är alltid ett problem i våra hem, eftersom de flesta växter kommer från ett tropiskt klimat med hög luftfuktighet. Hög luftfuktighet är egentligen inget en växt måste ha utan växter från fuktiga miljöer har tunnare blad för att de inte behöver spara på vattnet. Det leder till att i en torr miljö avdunstar vatten mycket snabbt från bladen så att det blir vattenbrist. Resultat: Brunaktiga bladkanter eller att bladen helt och hållet dör. Myt: En dusch varje dag med blomsprutan ökar luftfuktigheten? Nej, det hjälper bara för stunden, dock efter en halv timme får du spruta helvilt igen, good luck!
De flesta växter klarar temperaturer på mellan 15-25 grader, beroende på växtarten. Att ha växter ovanför ett varmt värme-element är nästan aldrig bra, eftersom det då blir både för varmt och för torrt.Vädra frisk luft under vinterhalvåret, men tänk då på att flytta krukväxterna en bit in i rummet. De mår absolut inte bra av drag eller kall luft.
Det finns också allt från exklusiva och dyra(!) elektriska luftfuktare till inomhusfontäner men det kostnadsfria alternativet är stora öppna skålar som avdunstar vatten inne i rummet, eller bland krukväxterna. För att göra det hela mera dekorativt kan man pryda med stenar eller snäckor enligt tycke, plånbok och smak. Enkelt och kostnadsfritt. Var kreativ så ser det inte töntigt ut med ett vattenbad bland dina växter.“Tallriksmetoden” innebär att man tar en djup tallrik/låg skål och däri lägger man ett tefat upp och ned. Fyll sedan på med vatten tills bara tefatets högsta punkt sticker upp och där placerar man växten. Växten står då torrskodd men vattenytan kommer att avdunsta upp genom bladverket och höja luftfuktigheten åt växten. Ifall att man inte har så stora ytterkrukor att ett tefat får rum kan man använda små/ medelstora stenar att sätta i botten av krukan och fylla vatten upp till stenkanten. 
Jag använder mig av den metoden eftersom mina ytterkrukor är för små för att få rum med ett tefat i bottnen. Testa! 
Ett annat tips till att höja luftfuktigheten är att placera många växter i ett och samma fönster. Luftfuktigheten höjs genom att 90% av det vatten man ger plantorna återgår till luften i form av avdunstning, transpiration osv. från jord och växt. 
4. Överbevattning är mycket vanligt under vintern så ta dig tiden att kolla om jorden är fuktig innan du börjar vattna. Låt gärna jorden torka mellan vattningarna. Ett enkelt knep är att kontrollera hur lätt/tung din krukväxt är före du vattnar den. Du kan också känna med fingrarna hur jorden känns inne i krukan inte bara ovanpå.

5. Kolla regelbundet om det finns ohyra, speciellt när det är viloperiod och torrt inne, för då kan krukväxten lättare angripas av ohyra som bladlöss och spinnkvalster. Det är viktigt att kolla bladens undersidor. Ju fortare man kan sätta in behandling mot ohyran, desto större chans har växten att klara angreppet.
Det finns några enkla tips som du kan göra för att underlätta den torra vardagen och förhindra ohyra för dina krukväxter.

Spinn trivs när luften är torr, du kan enkelt duscha krukväxterna med en vattenflaska för att undvika att spinn och annan ohyra angriper bladen. Växterna blir då också av med eventuell damm på bladen, vilket gör att de tar upp luftens koldioxid bättre och avger mer syre. Detta gör att också luftfuktigheten ökar.

No comments:

Post a Comment