December 28, 2015

Gör något för miljön, återvinn och spara dina julblommor!


Det vanliga är att man köper julblommor och sedan när julen är förbi slänger man sina julblommor eftersom de ser trista ut. Jag tror inte alla tänker på det eller ens orkar bry sig om att man kan återanvända julblommorna. Det är absolut inte så svårt som det kan tänkas låta. Du behöver bara lite jord, krukor, växtnäring och ett eventuellt kallt rum.
  • Julrosen: ställ den så ljust som möjligt, håll jorden lätt fuktig. Julrosen gillar näring i vattnet. På vintern kan man ställa julrosen på en inglasad balkong, ett uterum eller i en farstu, på så sätt håller den längre och blommorna blommar inte ut så snabbt. Julrosen tål upp till 5 minusgrader
På våren när marken frusit upp och du får spaden i jorden, plantera då ut julrosen i rabatten. Eventuellt nära trappan så får du den inplockad lätt igen till nästa jul.


  • Julstjärnor: de vackra fina julstjärnorna som efter ett par veckor börjar se skrangliga ut. Skär bort alla stjärnor och ett par blad där under. De karaktäristiska röda bladen är inte blommans kronblad utan högblad. När det börjar komma nya skott vid bladvecken är det dags att plantera växten i en större kruka. Julstjärnan är ju som sagt väldigt giftig, saften är vit och kan irritera, så när du planterar om den använd handskar. Vill du ha en tät växt, gäller det att toppa skotten. Om du vill övervintra julstjärnan till nästa år kan man förvara den på en skyddad plats. Det viktiga är att se till att jorden är fuktig och att den får näring. Temperaturen får inte vara på minus. Julstjärnan behöver 12 h oavbruten natt under ett antal veckor, för att den röda färgen skall utvecklas och bli högblad. Testa dig fram!


  • Hyacinter och jultulpaner: skär bort vissna blommor, samla ihop lökarna, sätt lite jord i bottnet av en skål/kruka. Ställ dem undan, sköt om dem, vattna sparsamt och gödsla. Det är väldigt lätt! Sen när det blir vår, kan man plantera dem ute i rabatten. Hyacinter trivs i sol och brukar blomma igen först om två år.
  • Azalea: ta bort vissna blommor efter julen. Placera ljust, undvik direkt värme. Den håller sig fin med 1 dl vatten med näring varje dag. Om Azalean står i en julgrupp med andra julblommor kan du plantera den skilt i rododendronjord eller kalkfattig bomjord.
www.skonahem.se

  • Julbegonia/Julröd begonia: rädda begonian genom att stoppa ner dem, plantera i större kruka, placera ljust, vattna med näring. De blir som nya!
www.blomsterframjandet.se

  • Jul-enar, cypresser och andra barrväxter, är populära i julgrupper med andra julblommor. Ta isär julblommorna, kasta de vissna och plantera i ny jord och kruka det som går. 

    Jul-enar, cypresser och barrväxter får inte torka! De behöver näring i vattnet samt placeras ljust, en dusch nu som då skadar inte.
    När frosten är borta kan man plantera dem ute i rabatten eller på balkongen i en kruka. Man kan isolera krukan med t.ex. säckväv och ställa dem på en träbit eller något annat som skyddar för kylan underifrån.
Glöm inte, ju kallare det blir desto mindre vatten behöver växterna.
  • Amaryllis: För övervintring av amaryllis behöver du skära bort blomman och fröhuset efter blomningen. Låt stängseln vissna ner för att näringen skall återgå till löken. Bladen sköter du som en vanlig krukväxt. Vattna regelbundet och tillsätt näring, detta gör att löken bygger upp ny kraft. Vattna aldrig direkt på löken, utan ovanifrån. Under sommaren gillar amaryllis att vara ute på en halvskuggig plats. Fortsätt vattna och tillför näring. När hösten kommer ta in krukan och placera den mörkt och svalt och låt den vila. Bevattningen är mera sparsam och näring behövs inte. I september och oktober upphör bevattningen helt. När du ser nya blomknoppar är det dags att omplantera och placera den ljusare. En amaryllis som övervintrar blommar sällan till jul. Varför det är så är p.g.a. att den följer sin normala tidscykel och blommar först till vårvintern, eventuellt först i april/maj.


Lycka till med dina julblommor och tänk på miljön!


No comments:

Post a Comment