February 14, 2016

Omplantering av krukväxter

Omplantering och beskärning av krukväxter hör ju egentligen ihop men vi börjar med att gå igenom omplantering i detta inlägg och går igenom beskärning av krukväxter i nästa. Jag tänker gå igenom omplanteringen väldigt enkelt, i små steg. Det finns ju massor man kunde ta upp men för någon som vill veta det absolut viktigaste man borde tänka på så här kommer det. Det viktigaste är ju ändå att DU kan grunderna i omplantering.


I slutet av februari vaknar krukväxterna ur sin vinterdvala. Jorden skall ses om och gammal torr jord skall bort. Det skall komma ny, frisk och näringsrik jord som ger växterna kraft att spira och växa. Se till att skaffa krukväxtnäring och plantera om dina växter vid behov. Du kan alltså plantera om dina krukväxter under växtperioden (slutet av februari till september). Jag rekommenderar att göra det på våren eftersom växten då har lättare att anpassa sig till den nya jorden och krukan men också för att den hinner växa och rota sig under hela våren och sommaren.

Hur vet jag när jag skall plantera om min växt och varför behövs omplantering överhuvudtaget?
Grundregeln är: en gammal växt behöver inte omplanteras utan det räcker med att byta övre jorden. En växt som däremot är relativt ung och liten skall planteras om varje år. Genom att titta under krukan kan du se om växtens rötter vuxit ur krukan. Man kan också ofta se på växtens storlek ifall krukan är för liten (det finns växter som önskar liten kruka fastän de är stora) eller ifall jorden tagit slut. Alltså unga växter bör planteras om årligen, äldre och större mera sällan. Omplantering behövs för att växten behöver nytt liv och ny jord. Jorden är förbrukad, har ändrat struktur och näringen som växterna sugit åt sig behöver förnyas.

Plastkruka eller lerkruka?
Kom ihåg att alltid tvätta dina innerkrukor när du använder dem till att plantera om. Krukorna kan ha kvar skadeinsekter. Mitt tips är skura med diskmedel och varmt vatten. Lerkrukor kan stå i varmt vatten, diskmedel behövs inte. Plastkrukan håller jorden mera fuktig under en längre tid, den håller också jämnare temperatur. Lerkrukan däremot är mera porös, jorden torkar fortare. Jag föredrar plastkrukor eftersom det är lättare att hålla koll på krukväxten om den är torr eller fuktig. 

Vad behövs för omplantering?

  • Krukväxtjord, det står på förpackningen vilka sorts krukväxter som föredrar vilken sorts jord. Kolla förpackningarna. 
  • Lecakulor
  • Krukväxtnäring. 

Hur gör jag då, steg för steg?

  1. Lossa jordklumpen från krukan, var försiktig så att inte rötterna skadas.
  2. Ta bort gammal jord från rötterna. Bruna, torra eller ruttna rötter tas också bort. Låt de friska rötterna vara. 
  3. När du planterar om, ta en lerkruka eller plastkruka som är lite större än den du tidigare haft. Jag brukar fylla bottnet med lecakulor först, sedan sätta lite jord till på bottnet. Därefter trycker jag försiktigt rötterna ner och sätter jord runt krukan ända till krukans kant. Inte så pass mycket att det blir översvämning när du vattnar, det vill säga att jorden inte rinner över kanten på krukan. När du satt jord, se till att inte trycka rötterna i krukan.
  4. Vattna, låt sedan jorden torka till, vattna igen. Det här med att vattna betyder inte att man skall sätta litervis utan några deciliter. Obs, vattna inte ihjäl men inte heller så att endast ytan blir våt, utan vattnet skall helst rinna genom hela krukan! Överloppsvattnet får inte stå kvar i ytterkrukan, utan se till att hälla bort vattnet efter en halv timme. Ifall vattnet står kvar kan växten ruttna.
Dagen till ära, glad vändag till er 💚

No comments:

Post a Comment