March 1, 2016

Beskärning av krukväxter

Idag är det den första mars. Jag säger bara äntligen för detta mörker tär på mig och mina krukväxter. Nu redan är det ju så mycket ljusare och det blir bara bättre. Så, välkommen Mars!


Det är helt normalt att växterna ser lite ledsna och tråkiga ut under vinterhalvåret. Det beror ju förstås på att de inte får tillräckligt med ljus, och kommer bli mycket piggare så fort ljuset kommer. Därför är det väldigt viktigt att gå igenom alla krukväxter, en för en och eventuellt plantera om och beskära.


Jag brukar själv beskära och dela växten på samma gång som jag planterar om den. Detta är upp till var och en hur man gör men jag har upplevt det som enklast och mest effektivt. Man behöver inte beskära eller plantera om alla krukväxterna, utan kontrollera hur de ser ut före. Det typiska för en krukväxt som behöver beskäras är att de har tappat sin naturliga form samt att grenarna är knotiga och kala.
Om du har tålamod så släng inte en ledsen krukväxt utan beskär den!

Man beskär en växt för att hålla den frisk och fin men också för att göra bladverken tätare och få växten att eventuellt blomma och få mera knoppar. Principen är den samma som när man t.ex. beskär ute i trädgården. Man plockar bort torra blad, yviga partiet för att få tätare bladverk och eventuellt mera blommande växter. Och till det viktigaste, var inte rädd för att klippa och beskära, växten kommer att växa ut igen och det är bättre att beskära mycket än alltför lite. 


 "Beskärning är en föryngringsprocess, som förvandlar spretiga och anskrämliga överlevare till skönheter"


Hur beskärs en krukväxt?

Det är viktigt att veta att olika växter beskärs på olika sätt.  Men regeln är att kontrollera stammen och se var grenarna och bladen sitter. Beskär på det sättet att du knipsar av precis där kvisten/grenen delar sig eller där det finns en ojämnhet. Just i grendelningen finns tillväxtpunkter för nya skott. Undvik att skära på grövre grenar eftersom nya skott har svårt att komma upp. När du beskär bladen, lämna minst två blad eller märken från gamla blad som ramlat av. Kom ihåg att vara varsam med knoppen i bladvecket. Det du sedan klippt av kallas sticklingar som du kan driva upp till nya växter.


Hur är det då med spretiga och tunna krukväxter? Ampelväxter?

Skott som är spretiga och tunna, de skär du in. Ampelväxter som t.ex. murgröna, gullranka, klätterkalla eller lyktranka som fått kala delar beskär du längst in vid krukan, om du bara tar bort topparna kan de få en väldigt märklig form.
Gullranka som är i behov av omplantering och beskärning
Några exempel på växter med särskilda behov är Porslinsblomman. Den beskärs nästan inte alls medan passionsblommor kan beskäras 15-20 cm. T.ex. doftrankan önskar beskäras vid midsommartid och trillingblomman på sensommaren. Det lönar sig att kolla upp krukväxter med särskilda behov.

Porslinsblomma, plantagen.fi

Till näst kommer jag att gå igenom förökning av krukväxter. Det vill säga vilka delar av krukväxten man kan använda? Det kommer snart, jag lovar! Till dess, sköt om dina krukväxter!

No comments:

Post a Comment